Voor het eerst onderzocht: zo veel uur werken we idealiter per week

Toegevoegd op 21-06-2019

Werken is niet alleen nodig om onze portemonnee te vullen, maar ook voor ons welzijn. In een studie rond meer dan 70.000 proefpersonen hebben Britse onderzoekers bepaald hoeveel we minimaal moeten werken om ons gelukkiger te voelen. De ‘optimale dosis werk’ bedraagt acht uur per week.

Werk is belangrijk om ons goed te voelen, is al uit eerder onderzoek gebleken. Werken geeft structuur aan onze dagen, zorgt voor sociale verbondenheid en helpt ons bij het vormen van onze identiteit. Werkloos zijn kan daarom schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid.

Maar hoeveel werk we precies nodig hebben om er de vruchten van te plukken, was tot nu toe onbekend. Terwijl dit voor de toekomst een belangrijke kwestie is: met de toenemende automatisering is het de komende decennia maar de vraag of er genoeg werk overblijft voor iedereen om fulltime werkweken te kunnen draaien.

Voor de studie keek het onderzoeksteam van de universiteiten van Cambridge en Salford naar data over de laatste tien jaar van meer dan 70.000 Britten. Zij waren tussen de 16 en 64 jaar en onder hen waren werkenden en niet-werkenden. De onderzoekers keken of en hoe lang de proefpersonen werkten en naar allerlei factoren die van invloed konden zijn op hoe ze zich voelden, zoals hoe hun familiebanden zijn en of ze lijden aan ziektes. De proefpersonen werd daarnaast gevraagd scores te geven aan hun eigen geestelijke gezondheid en hoe tevreden ze waren met hun leven.

Een fulltime werkweek is dus niet beter of slechter voor ons dan een werkweek van ‘maar’ een dag


Afhankelijk van deze gegevens werden de proefpersonen ingedeeld in categorieën wat betreft hun geestelijke welbevinden; van optimaal naar minst optimaal. Als de proefpersonen van werkloosheid overgingen naar een betaalde baan voor minimaal acht uur per week, daalde het risico dat zij liepen om in de categorie ‘minst optimale geestelijke gezondheid’ te belanden met 30 procent.

Lees verder op AD.nl

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

ICTsectorVacaturebank.nl - Nieuwe ict vacatures en CV's

Interesse in een nieuwe ict baan of nieuwe collega's? Op de ICTsectorVacaturebank.nl kunt u werk zoeken, solliciteren op een vacature en uw CV plaatsen. De start voor ander werk en een nieuwe toekomst begint hier.

ICTsectorVacaturebank.nl is onderdeel van:

Stadvacaturebank