7 noodsprongen die werkgevers nu maken om mensen te werven

Toegevoegd op 18-06-2019

Van (véél) meer salaris tot volop vaste contracten en referralbonussen: de krapte op de arbeidsmarkt is nu zo groot dat werkgevers werkelijk alles uit de kast trekken om mensen te werven.

‘Alle registers gaan open’, zo vat werkgeversvereniging AWVN de enquête samen die het hield onder iets meer dan 200 van haar eigen leden. Uit het onderzoek blijkt dat 4 op de 5 Nederlandse werkgevers (oftewel: 79 procent) last hebben van de krappe arbeidsmarkt. Vooral het tekort aan technici en ict’ers is verder toegenomen, zo blijkt als de resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met een soortgelijke enquête uit 2008 – de laatste keer dat de arbeidsmarkt ook zeer krap was.

4 op de 5 Nederlandse werkgevers zeggen last te hebben van de krappe arbeidsmarkt

Verder blijkt uit die vergelijking dat de krapte ‘omhoogschuift’ qua opleidingsniveau. Was in 2008 het tekort aan mbo’ers het meest nijpend, nu is de schaarste aan hbo’ers het grootst. En de krapte in het segment ‘beneden-mbo’ is nu zelfs mínder nijpend dan tijdens de vorige grote arbeidsmarktkrapte (van 20 procent in 2008 naar 14 procent nu). Beide uitkomsten kun je zien als een teken dat opleidingseisen over het algemeen zwaarder worden.

Volop noodsprongen
De ondervraagde werkgevers geven toe tal van ‘noodsprongen’ te maken om maar voldoende medewerkers aan te trekken. Die noodsprongen zijn dan zowel materieel als immaterieel. Een kleine greep uit de inspanningen:

  • Meer ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden (76%)
  • Hoger inschalen (68%)
  • Meer vaste contracten (63%)
  • Referralbonussen voor zittend personeel (62%)
  • Meer flexibel werken/thuiswerken (48%)
  • Uitbreiding vergoeding reis- en verhuiskosten (16%)
  • Een ‘entreebonus’ voor nieuwe medewerkers (”Golden Hello’, 12%)
Als werkgevers extra betalen, dan betekent dat gemiddeld 8,5 procent extra salaris voor de nieuwkomer. Dat kan komen doordat ze in een hogere schaal c.q. salarisgroep terechtkomen, doordat ze binnen de salarisgroep hoger worden ingeschaald, of dat ze zelfs boven het maximum van de schaal krijgen uitbetaald.

Referralbonussen blijken uiteen te lopen van enkele tientjes tot duizenden euro’s.


Referralbonussen blijken uiteen te lopen van enkele tientjes tot duizenden euro’s. Regelmatig wordt die bonus trouwens in tweeën betaald: eerst een deel bij het aanbrengen van een nieuwe collega, daarna nog een tweede deel als de nieuweling een bepaalde tijd goed functioneert.

Lees verder bij Werf&

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

ICTsectorVacaturebank.nl - Nieuwe ict vacatures en CV's

Interesse in een nieuwe ict baan of nieuwe collega's? Op de ICTsectorVacaturebank.nl kunt u werk zoeken, solliciteren op een vacature en uw CV plaatsen. De start voor ander werk en een nieuwe toekomst begint hier.

ICTsectorVacaturebank.nl is onderdeel van:

Stadvacaturebank