Informatiearchitect

Baan gegevens

 • Bedrijf: Rijksoverheid
 • Plaats: Den Haag
 • Plaatsingsdatum: 14-02-2020
 • Werkniveau: Universitair
 • Werkervaring: 3 t/m 10 jaar ervaring
 • Dienstverband: Vast contract


Algemene omschrijving

Informatiearchitect
Ministerie van Justitie en Veiligheid, Bestuursdepartement

Functieomschrijving
Het directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan de verbetering van de informatievoorziening. Daarbij is het IV-cluster het expertisecentrum. Hierin speel jij als informatiearchitect een belangrijke adviesrol. Zodat managementinformatie beter gebruikt kan worden voor onder meer sturing en beleidsevaluatie.

Als informatiearchitect adviseer je de chief information officer (CIO) van het directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving (DGRR) en de directeur-generaal over de vast te stellen informatiearchitectuur van het DGRR. Ook bevorder je het werken onder de architectuur en zorg je dat er zoveel mogelijk wordt gekozen voor generieke IV-oplossingen. Je creëert daarvoor draagvlak en weet hoe je de betrokken partijen kunt motiveren. Binnen het directoraat-generaal ben je verantwoordelijk voor het beheer van het bedrijfsdatamodel. Dat maakt jou ook de gesprekspartner, adviseur en vertegenwoordiger van de diverse managementlagen en medewerkers in het directoraat.

Omdat je gemakkelijk contact met de verschillende partijen binnen en buiten het departement onderhoudt, weet je wat er speelt. Je houdt je proactief op de hoogte van beleidsinitiatieven en projecten. Om adequaat te kunnen adviseren, inventariseer je de behoeften en noodzaak bij de gebruikers. Je biedt uitgangspunten, ondersteuning en structuur bij de rol van de (toekomstige) opdrachtgever. En je helpt directies en partners op een gestructureerde manier na te denken over hoe de informatievoorziening zich moet ontwikkelen om de gestelde beleidsdoelen te halen.

Moeiteloos schakel je tussen visie, doelen, concrete acties en resultaat. Je zorgt niet alleen voor integratie van informatiesystemen en gegevens binnen de organisatie, maar vooral ook met ketenpartners. Daarbij signaleer je inefficiënties en adviseer je over oplossingen. Je vervult een brugfunctie tussen aan de ene kant gewenste en noodzakelijke ontwikkelingen, en de technische oplossingen die hier invulling aan kunnen geven aan de andere kant.

Jouw taken

 • Je adviseert vanuit de departementale en rijksbrede kaders over de informatiearchitectuur van DGRR, licht dit advies toe en verdedigt je keuzes.
 • Je ontwikkelt een integrale visie op de informatiearchitectuur van het DGRR, ook in relatie tot de ketenpartners.
 • Je verkent innovaties op het gebied van architectuur, informatievoorziening en ICT en de impact daarvan.
 • Je motiveert als dat nodig is je adviezen over afwijking van departementale en rijksbrede architectuurkaders – ‘comply or explain’.
 • Je stelt globale architectuurschetsen en projectstartarchitecturen op en beoordeelt de door de leveranciers opgestelde solutionarchitectuur die daarop volgt.
 • Je vertegenwoordigt het DGRR in de architectuurraad – het voorportaal van de CIO-raad - en bent de gesprekspartner voor de directie Informatisering en Inkoop op het gebied van architectuur vanuit het DGRR-beleidsdomein.
 • Je adviseert de strategische informatiemanager en daarmee ook de CIO-DGRR met het oog op de relevante overleggremia over de juiste richting voor de informatiearchitectuur. Om zo de doelstellingen van het departement, en specifiek het DGRR, te behalen en risico’s voor de voortgang van het primaire proces te minimaliseren.
 • Je adviseert over informatiearchitectuur en de relatie tussen de werelden van beleid, uitvoering en ICT-techniek.

Gestelde eisen

 • Je hebt wo-niveau.
 • Je hebt diepgaande kennis van en ervaring met het opstellen en implementeren van architecturen in complexe overheidsketens, -omgevingen en -projecten.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met ontwikkeling van de informatievoorziening.
 • Je hebt kennis van en ervaring met relevante standaarden en architecturen zoals NORA, EAR en informatiemodellen.
 • Je kunt overtuigend adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving en goed netwerken.
 • Je kunt een visie uiteenzetten en hebt feeling voor mensen en primaire processen in een organisatie.
 • Je kunt complexe zaken gemakkelijk inzichtelijk maken en een onafhankelijk oordeel vormen.
 • Je kunt op verschillende niveaus communiceren en zaken toelichten, uitleggen en adviseren zonder afbreuk te doen aan de relatie.
 • Je kunt goed plannen en organiseren, anderen motiveren en innovatief handelen.

Uren

Zie tekst.

Salaris

€ 4.252 - € 6.374 p/m

Deel deze vacature:
Stuur mij een e-mail bij een soortgelijke baan

Ontvang direct een e-mail wanneer er een soortgelijke baan geplaatst wordt op ICTsectorVacaturebank.nl.

Laatste 5 soortgelijke banen in ICT Hieronder vindt u de laatste 5 soortgelijke banen in ICT.
 • Senior Software Tester | Geautomatiseerd Testen | Verzekeringsbranche

  Vandaag geplaatst door iSense

  Functieomschrijving Ben jij een doorgewinterde Software Tester die het geautomatiseerd testen op de kaart wil zetten? En vind jij het daarbij leuk om als ervaren Tester de minder ervaren Testers verder te brengen in het testvak? Reageer dan snel op deze toffe test functie! Opzetten van geautomatiseerde testen; Geautomatiseerd testen op de kaart zetten; Het functioneel en technisch testen van de producten; Kwaliteit van de producten bewaken; Zorgen voor een goede onderhoudbaarheid en kwaliteit...

  Monsterboard
 • Automation Engineer (System Integrator)

  Gisteren geplaatst door YER

  Als Software Engineer ontwerp en implementeer je PLC/SCADA besturingsoplossingen voor industriële machines of processen. Je werkt in een projectteam onder leiding van een Project Manager samen met andere Hard- en Software Engineers. Als Software Engineer vertaal je de wensen van de klant in een functioneel en/of technisch ontwerp. Je programmeert PLC’s en/of SCADA systemen, test de functionaliteit (FAT/SAT) en voert de inbedrijfstelling uit. Gedurende het project overleg je met de klant en...

 • Software Engineer C#

  Gisteren geplaatst door YER

  Als Software Engineer C# werk je aan de verdere ontwikkeling en implementaties van de Vision- en MES-applicaties, geschreven in C# (SQL/Visual Studio). Je bent verantwoordelijk voor het inrichten van de HMI’s van machine vision systemen. Je maakt koppelingen met o.a. MES-software en PLC’s. De door jou ontwikkelde software is de basis van de Vision-toepassingen die bij onze opdrachtgever wordt ontwikkeld. Je komt te werken in een klein, enthousiast team waar creativiteit en initiatief op prijs...

 • PMO Lead new HRIS Implementation

  Gisteren geplaatst door ASML Netherlands B.V.

  Your responsibilitiesFor this projects you will take ownership in driving the project delivery by leveraging our Project Management practice and supporting the project team in working together efficiently. You’ll do that in close collaboration with the key stakeholders, the 3rd party Implementation Partner, and with the IT Project Manager (who will drive the project deliveries on the IT domain). In detail, you will cover these Key areas of responsibility:Project planning: Formulate the...

 • Information Security Awareness Manager

  Gisteren geplaatst door ASML Netherlands B.V.

  Job DescriptionWithin the Information Security Competence Center, we are looking for a full time someone with 5 years of experience as a communication coordinator and/or awareness coordinator, preferably in an international environment. Experience communicating strategies, awareness program about security awareness is a plus. The coordinator for Information security awareness will help to coordinate, implement and oversee communication and awareness activities that effectively promote secure...

ICTsectorVacaturebank.nl - Nieuwe ict vacatures en CV's

Interesse in een nieuwe ict baan of nieuwe collega's? Op de ICTsectorVacaturebank.nl kunt u werk zoeken, solliciteren op een vacature en uw CV plaatsen. De start voor ander werk en een nieuwe toekomst begint hier.

ICTsectorVacaturebank.nl is onderdeel van:

Stadvacaturebank